Trio Ek Jansson SvensdotterTrio Helena Ek – röst, Peter Janson – kontrabas och Anna Svensdotter – flöjt

Trio Ek/Janson/Svensdotter: Akustisk, minimalistisk och expressionistisk improvisation från Göteborg, med Helena Ek, röst, Peter Janson, kontrabas, och Anna Svensdotter, flöjt. Improvisationer byggda utifrån ord, kompositioner med stulet material från både medeltid och 2000-tal. Kanske får publiken i Gasklockan uppleva något liknande som recensenten i Västerås: ”Ek når emellanåt övermänskligt höga toner, Svensdotter blir till en vindtunnel och Janson försöker fläta in sig i strängarna.”

Medlemmarna i denna västsvenska improvisationstrio har sin bakgrund i olika genrer: folkmusik, nutida konstmusik, jazz och tidig musik.

Ensemblen:
Trion Ek/Janson/Svensdotter möttes sommaren 2009, på nätverkslägret New Music Incubator, som då ägde rum i Norberg. Tanken på ett mer varaktig samarbete föddes, och premiären skedde ett år senare på Kalvfestivalen i augusti 2010.

Helena Ek, sångerska, har en bred repertoar som bl.a. innehåller tidig musik, folkmusik och nutida repertoar. Förutom samarbete med barockensembler i Sverige, Norge, Holland och Polen har hon arbetat med några av de främsta musikerna inom genren såsom lutenisterna Jakob Lindberg och Stephen Stubbs. Nyligen var hon solist i Karin Rehnqvists ” Requiem Aeternam” som uruppfördes i Skottland med Scottish Chamber Orchestra. På skivmärket Musica Rediviva har hon gett ut skivan “Maria” med medeltida sånger och svensk folkmusik.

Peter Janson, kontrabas, har varit verksam på den svenska och internationella improvisationsscenen i över 25 år. Han har utöver sina egna projekt och ensembler spelat med Ken Vandermark, Trilok Gurtu, Per-Henrik Wallin,  Roland Keijser, Mats Gustavsson, Okay Temiz, Radiojazzgruppen och Änglaspel för att nämna några. Han är väl representerad på skiv-, TV- och radioinspelningar och har hyllats genom åren av recensenter i Sverige och utomlands för sin formidabla teknik och sin kreativitet.

Anna Svensdotter, flöjt, är en sedan länge etablerad och välrenommerad musiker med fokus på nutida musik och improvisation. Hon har svarat för ett flertal uruppföranden och förstagångsframföranden i Sverige, nu senast under festivalen Sounds of Stockholm nov 2010. Hon återfinns i flera olika ensembler, t.ex i duo-konstellationerna “Kretslopp” tillsammans med Fredrik Olofsson, live-video, och “SkarvFX” med Johannes Lundberg, kontrabas. Detta kombineras med undervisning på Hvitfeldtska musikgymnasiet i Göteborg, där Anna är en uppskattad flöjtpedagog.

 

EkJansonSvensdotter Impro 4 from peter janson on Vimeo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *