Affisch för Push 2017

PUSH 2017:
MUSIK, FEELGOOD OCH MASSOR AV KÄRLEK!

PUSH 2017 bjöd på allt från stumfilmskonsert till väckelseacid. Besökarna startade morgonen på Stadsbiblioteket med en kopp kaffe och en dos musik under våra Ambient Morning-konserter, och gick sedan på ljudbio, upplevde förstklassig konstmusik och avslutade festivalen med ett rejält lördagsröj! I samarbete med EXIT Filmfestival presenterade vi också spännande kombinationer av musik och film, eller vad sägs om stumfilmskonsert och animerade kortfilmer till specialskriven livemusik?

PUSH 2017 arrangerades av föreningen Lamour med stöd från Region Gävleborg, Gävle kommun, Kulturrådet, RANK, Ny(a)modigheter och Vuxenskolan, och i samarbete med Medborgarskolan och Vasaskolan.

Grafisk form, webdesign och foto: Elin Hjulström Lord>>

Skallahavet
AKB
Alpha Mound
Lisa och Kroffe
Ambient Morning

PUSH bjuder in till en serie morgonkonserter på Stadsbiblioteket. Låt lågmälda och atmosfäriska klanger ge dig den perfekta starten på dagen! Spelar gör Skallahavet, Lisa & Kroffe, Alpha Mound och AKB.

Konstmusik i toppklass! Nu har du möjligheten att höra Mirjam Tallys The Voyager där fältinspelningar från Gotland möter syntdrone och elektroniska samplingar av strupsång och mansröst. Kvällen fortsätter med Hara Alonsos utmanande och spännande ljudkonst, här i samarbete med den elektroniska musikskaparen Thomas Bjelkeborn.

Mirjam Tally
Hara Alonso
Bottenvikens Silverkyrka
Elin Piel

Låt Elin Piels syntiga och polyrytmiska resor ut på vidsträckta och fantasieggande vägar bära dig in i lördagsnatten, där Bottenvikens Silverkyrka feat. Anna Levander (Dolce) och Elin Vikström tar vid med en  energisk blandning av stenhårda acidbeats och orglar. Ös utlovas.

Push hjärta Exit

Film och musik, kan det bli bättre? I år samarbetar vi med EXIT Filmfestival och kan stolt presentera en kavalkad i det ordlösa berättandets tecken! Låt Mikael Strömbergs ljudbio ta med dig på en resa i fantasin, upplev hur animationer från olika delar av världen får ny skepnad till Catterflys livemusik och möt kontrasterna när Panelen tar sig an den svenska stumfilmsklassikern Häxan.

Ur den animerade kortfilmen Fears
catterfly
Mikael Strömberg
Ur den animerade kortfilmen Umbrella
Ur den animerade kortfilmen The Silence Beneath the bark
Ur den animerade kortfilmen Wind
Ur stumfilmen Häxan

BILDER FRÅN FESTIVALEN

SKALLAHAVET

Tisdag 12 september 9.00
Stadsbiblioteket

Skallahavets musik inspireras av barns spirituella ritualer. Den är ljus, organisk och mässande, och passar för amatörwiccanens vårblot eller för brittsommarens solande. Namnet Skallahavet kommer från en plats på Skaftö. Det är en stor äng som inte finns på några kartor, namnet är bara känt i folkmun. Bakom Skallahavet står Kajsa Magnarsson. 
skallahavet.bandcamp.com>> kajsamagnarsson.tumblr.com>>

 

AKB

Onsdag 13 september 9.00
Stadsbiblioteket

I flera dagar hade jag en högfrekvent, repetitiv ton i huvudet, som ett monotont mässande på repeat. Enda sättet att bli av med den var att omge och klä in den, ge den en kontext och ett syfte. Inte för att förklä den, utan för att förstärka och smycka ut den, kombinera den med andra tills den inte bara blev uthärdlig utan fullständigt uppslukande. Och frågan är; skulle du ha hört den om jag inte hade berättat?
AKB är Gävlebaserade instrumentalisten och musikern Anna-Karin Berglund, med rötter i popsfären. Första releasen under eget namn kom 2016 med EP:n Söndagsbarn, som hade tydliga influenser av 70- och 80-talens ambient med sina rymddoftande, kosmiska ljudlandskap.  soundcloud.com/musicakb>>

LAMOUR PODCAST LIVE

Onsdag 13 september 19.00
Fico

Välkommen till första livesändningen av Lamour Podcast, en podcast av och från Lamour Records inspelad i Gävle. Med primärt fokus på blandade moderna härliga sound och bra snack om elektronisk musik and beyond. Välkommen och att ta plats i vår hotseat där du som besökare kan gästa poden och bjuda på en favoritlåt med tillhörande utlägg. Vi spelar in mellan 19.00 - 21.00. Programledare är som vanligt David Holm och Viktor Zeidner, välkomna!

ALPHA MOUND

Torsdag 14 september 9.00
Stadsbiblioteket

Alpha Mound är oftast ett solitärt studioprojekt. Efter att ha släppt den mer rytmbaserade kassetten Mesopic på Sandvikenbaserade Stålverk Records tidigare i år har fokus legat på att skapa ett mer ambient album. Delar av det kommande materialet kommer framföras med framförallt digitala verktyg där ljudbilden mejslas fram med effekter och stegvis förändring.

ANIMATION + CATTERFLY

Torsdag 14 september 12.15
Gamla Katolska Kyrkan

PUSH och EXIT Filmfestival bjuder in till en lunchkonsert i det ordlösa berättandets tecken. Animerade kortfilmer från olika delar av världen nytolkas med livemusik av fantastiska Catterfly, (Emma Sörensen) som blandar röst och instrument med samplingar och elektronisk musik. Välkommen att ta med din lunch!

Filmer som visas: Umbrella av Philip Vose, pvose.tumblr.com>>  //  Fears av Nata Metlukh, notofagus.com>>  //  The Silence Beneath the Bark av Joanna Lurie, joannalurie.com>>  //  WIND av Robert Löbel, robertloebel.com>>

MIKAEL STRÖMBERG

Torsdag 14 september 19.00
Gamla Katolska Kyrkan

The Unseen Film (60 min) kan beskrivas som ljudbio. Film för öronen. Stycket bygger på fältinspelningar från gator och torg, järnvägsstationer och ortodoxa kyrkor i St Petersburg. Musikaliskt är det ett försök att förena soundtrackets illustrativa fördelar med den "klassiska" musikens bildspråk, elektronisk ambient  och några droppar noise. Mikael Strömberg gör radiodokumentärer och hörspel, böcker, utställningar och filmisk music, bl a fyra text-ljud-verk med serietecknaren Joakim Pirinen. Han har skrivit elektronisk musik till konstflyg och rökskulpturer, ställt ut hela städer som klangmonument, designat ljud för lastbilar, startat en ljudatlas för utrotningshotade ljud mm.

LISA & KROFFE

Fredag 15 september 9.00
Stadsbiblioteket

Nu upprepar PUSH succén från 2015 och presenterar åter Lisa & Kroffe, den stockholmsbaserade och legendariska syntduon. De skapar innerliga ambienta landskap och underbart flytande melodier med analoga syntar och de instrument som de blir inspirerade av. Vinyler med deras musik snurrar flitigt och vi väntar med spänning på deras nästa release Göteborg Energi, som utforskar drivna rytmiska texturer och exotiska melodier.

MIRJAM TALLY

Fredag 15 september 20.30
Östra Skolan

The Voyager av och med Mirjam Tally har fokus på ett ekologiska tema med fältinspelningar i naturmiljöer från Gotland i kombination med syntdrone och elektroniska samplingar av strupsång och mansröst. Hon är en estnisk/svensk tonsättare och EAM-musiker bosatt på Gotland sedan 2006 och har studerat komposition och elektroakustisk musik vid Estlands Musik- och Teaterakademi för Lepo Sumera. År 2009-2010 var hon Sveriges Radios hustonsättare. Mirjam har skrivit verk till bl. a. svenska musiker och orkestrar som t.ex Anna Svensdotter, Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören m fl och hennes musik har spelats i över 20 länder. 2008 fick hon Lilla Christ Johnson-priset av Kungliga Musikaliska Akademien för orkesterverket Turbulence.

HARA ALONSO OCH THOMAS BJELKEBORN

Fredag 15 september 21.15
Östra Skolan

Hara Alonso skapar utmanande och spännande ljudkonst med helt egna infall som förundrar och förvillar örat. Hon är utbildad tonsättare och pianist med stort intresse att utveckla nyskapande musik med modern musikteknik och datorer. Hon turnerar flitigt i Europa, både som solist i olika ensembler men även under eget namn med uppmärksammade experimentella musikprojekt. I Gävle möter vi henne i ett samarbete med den välkända elektroniska musikskaparen Thomas Bjelkeborn.

HÄXAN+PANELEN

Lördag 16 september 19.00
Stora Retorten, Gasklockorna

PUSH och EXIT Filmfestival presenterar den klassiska svenska stumfilmen Häxan i ny musikalisk tappning av Panelen.

Panelen är ett gävlebaserat DJ-kollektiv och klubbkoncept som oftast representeras av Malin Hedman, Dennis Söderström och David Holm. Oberoende av stil, men alltid på jakt efter kärnan i dance, försöker panelen presentera ett sound som känns närvarande och intressant för rummet. Då panelen för många förknippas med sommarklubb ser vi extra fram emot att byta traditionell setting och låta filmen Häxan ge ny kontext till ett inspirerat och lite loose hybrid-set.

ELIN PIEL

Lördag 16 september 21.30
Stora Retorten, Gasklockorna

Elin Piel hänger sig åt syntiga och polyrytmiska resor ut på vidsträckta och fantasieggande vägar. Hon är en del av den moderna DIY generationen med ett nyvaknat intresse för småskaliga modulsyntar med oändliga utvecklingsmöjligheter. Ibland vilar hon i ljust glimrande ambienta världar som för tankarna till gamla syntikoner för att i nästa ögonblick lyfta och sväva iväg upp i mörka orosmoln. www.soundcloud.com/elin-piel

BOTTENVIKENS SILVERKYRKA
MED ANNA LEVANDER (DOLCE)

Lördag 16 september 22.30
Stora Retorten, Gasklockorna

Bottenvikens Silverkyrka har på kort blivit en av Sveriges mest uppskattade bokningar i festivalsommaren. Med sin energiska blandning av stenhårda acidbeats och orglar har de spritt evangeliet om dans och glädje i sann frikyrkokänsla! 2016 släpptes deras debut EP ’Det stora uppvaknandet’ på Lamour records och tidigare i år kom uppföljaren ’Arken’ som båda har fått fin spridning på P3 och etablerat genren väckelseacid. Missa inte denna unika spelning tillsammans med Anna Levander (Dolce)

NYFIKEN PÅ ARTISTERNA?

Vi har gjort en spellista till dig!