PUSH 2016

11 Juni 18.00 - 24.00

PUSH, sommarflirten som får det att pirra i kroppen.
Loopifierade MAG, dubbiga Tilliander/Ivarson, kosmiska AKB, eteriska KUBOV, plastande Pygostylia och smattrande Järmyr. Årets festivalen är fullmatad med musik, tonvis med feelgood och massor av kärlek! PUSH bjuder på det bästa från Sverige och världen, innerlig konstmusik, kosmisk ambient och dubtechno av finaste kvalitet. Gasklockornas industriella elegans kombineras med KYBDslöjd visuals av Raquel Meyers och flärdfull ljusdesign av och Hampus Wennberg (CenterStage).

Kolla även våra “pre-push kvällar” tre tisdagar i maj, en alldeles gratis kan få en försmak på sommarens festivalstämning.

Lamour och PUSH sätter fokus på alla independent musikmakare, som skapar och söker sin publik utanför de stora bolagens mediala superhighways. Vi vill ge dig frihet att välja själv, att upptäcka närproducerat, att höra nyanser från spännande hörn, att komma nära artister – för vi, som du, älskar musiken!

PUSH 2016 arrangeras av föreningen Lamour med stöd från Region Gävleborg, Gävle kommun, Studiefrämjandet, RANK & Center Stage. Samarbetspartners: Skottes Musikteater.
Grafisk form och fotografi: Elin Hjulström Lord

ARTISTER 

LAMOUR <3 STÅLVERK

Den konstnärliga Sandviken-labeln Stålverk har under 17 års tid skapat konst för konstens skull och på PUSH presenterar de två akter i en trädgårdsfest i körsbärsdungen.

Lomaria är en stockholmsbaserad duo bestående av Maria Eriksson och Olle Ohlsson.
Projektet går ut på att fånga kreativiten utan så mycket eftertanke. Lomaria behåller det skissartade och arbetar under devisen att den första idén ofta är den bästa. Ett språng ut i det omedvetna och drömska där ord och fraser flyter runt i en elektronisk klangvärld som hör hemma både i dubbig techno och flytande shoegaze.

[krig] är ett konstkollektiv. Omkring 50% av uttrycket är musik, resten handlar om det visuella eller framställningen av en större helhet, en vy till en annan värld, i vilken både musik och konst är en integrerad del. En stor del av detta hörs med hjälp av textil, hantverk och digitala projektioner. [krig] bryter ner barriären mellan publik och artist, konstrunda och dansgolv och tid och rum.

AKB

AKB (Anna-Karin Berglund) går solo och gör en musikalisk helomvändning med sin debut-EP Söndagsbarn. AKB har de senaste 10 åren turnerat jorden runt med banden Twiggy Frostbite och The Deer Tracks men nu är popmusiken utbytt mot rymddoftande ambient. Gävle som stad har i årtionden haft mycket stark electronica och ljudkonstscen, något som självklart inspirerar hela stadens musikliv, även AKB, så steget in i den kosmiska ljudvärlden är ett naturlig fortsättning i hennes musikkarriär. De fyra spåren på Söndagsbarn har tydliga influenser från 70-80-talets ambient med artister som Klaus Schulze och Michael Stearns men även modernare referenser som Markus Guentner och Loscil.

IDA LUNDÉN PRES. PYGOSTYLIA

Pygostylia är en föreställning om fåglar men utan fågelsång. Det handlar om mötet mellan människa och fågel i kortfilmen av Jöns Mellgren, om människans påverkan på livsmiljön för sjöfåglar i Ida Lundén ansträngningar att göra musik av tvinnad plast skräp, och även om Ulrika Gunnars undersökning av konsumtion i hennes scenografi och konceptuella kostymering. Ida Lundén är tonsättare och musiker, verksam inom framför allt kammarmusik och elektronisk musik. Hon skapar fantasifulla verk för udda kombinationer av instrument såsom viola och potatis eller bassångare och kontrabasar.

TOMAS JÄRMYR

Tomas Järmyr är trummis och slagverkaren med en magisk kontroll över struktur, textur, intensitet och kraft. Han turnerar över hela världen bl a med sin bejublade soloakt som nu presenteras på PUSH men han turnerar även som del av grupper som Yodok, Zu och Barchan.

KUBOV

KUBOV är en Storbritanniens mest spännande ensembler som förenar traditionella instrument med elektronik. De blandar minimalistiska texturer och skapar pulserande klangvärldar som rymmer både dissonans och distorsion i en musik som snabbt kan växla från esoteriskt till störande. Deras eklektiska klanger är ett resultat av en hybridisering av elektronik med akustiska instrument som  utforskar tid och rum med warpade synvillor och ljudlig eskapism.

Emma Lloyd: Violin
Jessica Aslan: dator och elektronik

MAG

MAG (Magdalena Ågren) skapar sin musik live likt en suggestiv lo-fi orkester av live sampling där det musikaliskt förutsägbara kontrasteras mot det oförutsägbara med hjälp av trombon, trummaskin, megafon, sång, fältinspelningar och noise. Hennes både vilda och återhållna musik rör sig fritt mellan populärkultur och experimentell ljudkonst. MAG är verksam i Göteborg som konstnär, musiker, artist och komponist. Hon turnerar flitigt som soloartist men förekommer även i banden Sork och Trapped in a loop.

ANDREAS TILLIANDER/ULF ROCKIS IVARSSON

Andreas Tilliander och Ulf Rockis Ivarsson möts i ett spännande nytt projekt.

RAQUEL MEYERS (VISUALS)

Raquel Meyers är en spansk konstnär bosatt i Sverige. Hon kallar sin konstart KYBDslöjd (att teckna och skapa genom text). Rutnätet blir mallen, bokstäverna instruktionerna. Ett brutalistiskt berättande om teknologi. Sen 2004 har hon framträtt på festivaler som Transmediale, Piksel, Mapping, La Casa encendida och Cimatics, på 8bit-event som Tokyo Blip Festival och the Playlist exhibition, samt på Liste Art Fair Basel, Ars Electronica Center, Alingsås Konsthall, Bonniers Konsthall, Xpo Gallery, Click New Media Arts Festival, Alt_Cph, BEK- Bergen Center for Electronic Arts, LABoral och iMAL.

PRE PUSH 

EMMA SÖRENSEN PRES. CATTERFLY

Catterfly Crib - Bathroom: Catterflys badrum är en avantgardisk happening med ljudliga morgonbestyr och rytmiska fantasiduschar. Catterfly Cribs är inspirerad av till MTV Cribs reality-TV serie där flådiga kändishem har ersatts av surrealistiska ljudfantasier som Catterfly tar hjälp av för att visa upp sitt sköna virtuella ljudrum. Catterfly är ett soloprojekt av Emma Sörensen där hon blandar röst och instrument med samplingar och elektronisk musik. Catterfly är även känd som Lux o Laxerna från PUSH festivalen 2013 samt från Gamla katolska kyrkan med Lurking Hole At The Edge Of Time.

ALEXANDRA NILSSON

Alexandra Nilsson är kompositör och trumpetare baserad i Stockholm. Hon uppträder och skapar sin musik främst med trumpet och live-elektronik både som soloartist och i samarbeten med andra musiker och konstnärer. Några av hennes samarbeten är RADIO TWO (med portugisiska trumpetaren Susana Santos Silva) BRUTASLISTAS (med videokonstnären Raquel Meyers)och SISTERLOOPS (med scenkonstnären Marie Gavois).

PRO424

PRO424 är ambient techno av och med Maximilian Karlander. Elektronisk livemusik med trummaskin och syntar med ett dansant sväng som förflyttar lyssnaren till stämningar med smak av open air och rave-fester.

KALI MALONE

Kali Malone presenterar Velocity of Sleep (för elgitarr och buchla 200)
Velocity of Sleep var från början en serie generativa elektroniska stycken i ren stämning som jag skrev liggandes i min säng, utslagen av feber. Avsikten var att skapa en arkitektur av konsekventa kompositionstekniker som kunde verka självständigt utan min personliga inblandning, och som tillät mig en djup lyssning utan stressen att behöva ta ställningen till musikens linjära utveckling. Velocity of Sleep är en transkription av dessa processer framförda på elgitarr och buchla 200 där dunkel omedvetenhet och rastlös vilja att bryta och mutera den utstakade tiden kommer till uttryck. 

SLIM VIC

Slim Vic är en av Sveriges ledande förnyare av DJ och turntablekulturen. Med ena benet i den urbana klubb och världsmusiken och den andra i konstmusiken förenar han dom olika världarna och flyttar ständigt fram gränserna för vad som är tekniskt och musikaliskt möjligt i traditionella och beprövade sammanhang. Slims spelningar spänner från Berlins experimentella gränder till fullsatta läktare när Brynäs hockeylag har hemmamatcher i Gavlerinken arena. Från soulfyllda hotelllbarer och lounger till konstgallerier & festivaler i europas huvudstäder. Alla med samma energi, glädje och inlevelse med viljan att skapa den ultimata musikaliska upplevelsen för besökarna. Bakom namnet Slim Vic döljer sig Viktor Zeidner från Gävle. Viktor driver klubben och skivbolaget Lamour. Medlem i improbandet Hawai, industrimetalbandet Dieselkopf, verksam i visualteamet Deadpixel & resident VJ till SQ. Mellan 2006-2013 var Viktor verksamhetschef för IDKA, Institutet för digitala konstarter.

COLDNOSE

Industrial-Rave, smutsig Techno med inslag från både Electro, D´n´B och Acid.
Jin Botani från duon JIN&DAUN har skapat denna hybrid av dansmusik sedan vintern 2014. Sedan dess har hon spelat live vid sex tillfällen på underground klubbar i Malmö, Stockholm och Göteborg. Men även på Drone i Köpenhamn och på Inkonst i Malmö, då hon agerade förband till Robert Leiner och NOS++T++.

LEHNBERG

David LEHNBERG är multiinstrumentalisten som har varit en konstant hörnsten i Gävles musikscen i femton år . Efter att ha turnerat kontinent efter kontinent med sitt band; The Deer Tracks i 10 års tid, har David utvecklat ett högst egensinnigt sound. LEHNBERG’s kalejdoskopiska klanger och sprängfyllda fält av rytmer rör sig i flera olika hastigheter och direktioner samtidigt, vilket kan liknas vid att falla in i ett gravitationslöst meteroitregn av ljud där improvisation är en stor hörnsten. ’
Soldag’ från senaste släppet ’Namah’ har blivit omnämnd av bla Musikguiden i P3 som en av mars månads bästa låtar.

TENTAKEL

Med stenhårt driv skapar Tentakel mörka stämningar som svänger som kosmisk kraut-techno med inslag av ambient och dub. Tentakel är namnet på soloprojektet av Pontus Torstensson som även är slagverkare och trummis i URAN, The Exorcist GBG, Robert Leiner och Sork. Han har turnerat med Freddie Wadling, Damo Suzuki (CAN) och Anna von Hausswolff.