Kapitel 1:
HORISONT

SOLNEDGÅNGSKONSERT MED PANORAMAVY
MARTIN JARL | AKB

Söndag 19 maj 20.00-21.30
Hemlingbybackens topp

Trots en plötslig storm på efter middagen och en fallande temperatur blev det till slut en magisk kväll på Hemlingbybacken topp. Med den vidsträckta Gävleutsikten under sig kunde publiken njuta av AKBs svepande ambient medan majsolen sjönk mot horisonten. Sedan tog Martin Jarl vid med smakfull dub ambient som vävde in och ut mellan molnen och klingade ut först när solens sista strålar bröt igenom. En konsert som kändes både drömsk och oändligt närvarande.

Hemlingby friluftsområde är Gävles största rekreationsområde och är beläget i ett stort naturreservat drygt tre kilometer söder om Gävle centrum. Här finns motionsspår, grillplatser och naturstigar. Musiken hittar du på toppen av slalombacken.


AKB


Bakom namnet AKB finns instrumentalisten Anna-Karin Berglund från Gävle. AKB skapar långsamt växande och svävande ambient-världar med hjälp av synthar, loopar och effekter. Världarna som är både melodiska och dissonanta omvartannat. I februari 2020 släpptes debutabumet Marianergraven, som väckt stor uppmärksamhet, inte minst i europeisk press och radio. Den musikaliska inspirationen till albumet kommer från en ivrig fascination av havet och dess hemligheter. Tanken på hur djupets tryck och mörker låter och de okända mysterier som Marianergravens avgrundsdjup bär på framkallar både ett lugn och en hisnande känsla av att bottenlöst sjunka ner i dunklet där nere.


MARTIN JARL


Martins musikaliska bakgrund sträcker sig från tidigt 90-tal, han startade som gitarrist i diverse indierock för att kring millennieskiftet helt övergå till elektronisk musik. Ingången till den elektroniska musiken kom via techno och ambient, stilar som fortfarande har ett stort avtryck i Martins musikproduktion. Musiken beskrivs ofta som djup med ”undervattenskänsla”, inslag av dub och melankoli. Genremässigt kategoriseras musiken ofta under techno, ambient, dub-techno eller deephouse.

Martin har sedan 2020 väsentligt ökat takten på producerandet och släppt en stor mängd musik på skivbolag från bl.a. England, Spanien, Tyskland och Nederländerna. Musiken återfinns på alla större musikplattformar och en del har även givits ut i olika fysiska former. Under 2023-2024 har lyssnarantalet och mängden lyssning ökat väsentligt och det verkar som fler och fler dras till hans musik, som spänner från spröda, svävande ljudlandskap till de djupaste reverbgrottorna.