Höstens festival bjöd på tre kapitel:


Kapitel 1:
SYNTH & MOTION

20 Augusti 12.00 - 17.00
Hemlingbyfriluftsområde

PTK.DNL/SNDNR | CATTERFLY | LEHNBERG | AKB OCH ALPHA MOUND
SLIM VIC OCH NIKLAS WINDE (SVENSK HUSHÅLLSSYNTH)


Kapitel 2:
FROSTNATT

23 november 19.00
Heliga Trefaldighets kyrka

KRISPIGT OCH DRÖMSKT MED VARGKVINT OCH JAKOB LINDHAGEN


Kapitel 3:
HÖSTGLÖD

25 november 19.00-01.00
Musikhuset, Gävle

MOTORMÄNNEN | BRENDA EL RAYES | SKARWORX (NO)
DJ: KOKKO OCH ASKA | LJUS: BLINGVAR

En festival som spänner över allt ifrån ambient till konstmusik, som kombinerar nattröj med gryningskonserter, går det?! Självklart, tycker vi, och fyller festivalen med artister som älskar det experimentella, det gränsöverskridande. De mest intressanta musikerna lokalt, nationellt och internationellt.

Alla konserter har frivillig entré via swish, du bestämmer själv vad och om du kan betala.

Kapitel 1:
SYNTH & MOTION

20 Augusti 12.00 - 17.00
Hemlingbyfriluftsområde

Sensommarens favorit Synth & Motion fyllde åter 2,5-kilometersspåret i Hemlingby med synthar, sladdar och högtalare när 9 elektronmusiker tonsatte besökarnas löprundor, promenader och grillstunder. Självklart bjöd vi också på en traditionell tipsrunda längs spåret där de kluriga frågorna på ett eller annat sätt hade med synthar och elektronisk musik att göra.

Artister:
ptk.dnl/sndnr | Catterfly & Olle Oljud | Lehnberg | AKB & Alpha Mound | Slim Vic & Niklas Winde (Svensk Hushållssynth)

Arrangemanget är ett medlemsinitiativ av Kulturföreningen PUSH med stöd från Gävle Kommun, Region Gävleborg. Samarbete med Lamour Records & Studio Lord.

Foto & film: Elin Hjulström Lord

Hemlingby friluftsområde är Gävles största rekreationsområde och är beläget i ett stort naturreservat drygt tre kilometer söder om Gävle centrum. Här finns motionsspår, grillplatser och naturstigar. Musiken hittar du längs 2,5-kilometersslingan.


ptk.dnl/sndnrcatterfly & olle oljudlehnbergniklas winde (svensk hushållssynth) & slim vicalpha mound & akb


Kapitel 2:
FROSTNATT

KRISPIGT OCH DRÖMSKT MED VARGKVINT OCH JAKOB LINDHAGEN

23 november 19.00
Heliga Trefaldighets kyrka

De Stockholmsbaserade musikerna Jakob Lindhagen och Sofia Nystrand har de senaste åren konstant tänjt på gränserna för både definitionerna av modern klassisk/ ambient/ experimentell musik, samt för solo/duo/kollaborativt musikskapande.

Med en kombination av minimalistiskt pianospel, ljudexperiment och udda instrumentering har Jakob Lindhagen både gjort sig ett namn som filmkompositör och artist, vars musik streamats miljontals gånger på Spotify. Under artistnamnet ”Vargkvint” har Sofia Nystrand inspirerats av skog, hav och folktro, som har uppmärksammats av en internationell publik trots texter på svenska.

Duon spenderade hösten 2022 i Nils Frahms kultförklarade studio i Funnkhaus, Berlin, med att spela in Vargkvint-skivan ”Månens hav”, släppt juni 2023 på Frahms bolag LEITER. De har flera gånger turnerat och spelat konserter internationellt, och spenderar hösten 2023 på residens och medverkan på festivalen ”Pianos De Kinshasa” i Demokratiska Republiken Kongo.

Foto och film: Elin Hjulström Lord

Heliga Trefaldighets kyrka i Gävle uppfördes vid mitten av 1600-talet på grunden av en medeltida trefaldighetskyrka, som förstörts vid en eldsvåda. Invigningen skedde den 14 juli 1654. Kyrkan har sedan genomgått en rad om- och tillbyggnader. Den senaste renoveringen skedde på 1970-talet och leddes av arkitekt Rolf Bergh. 1780 revs den klockstapel, som tidigare stått norr om kyrkan, och kyrkan försågs med ett torn. I tornet finns fyra kyrkklockor, den äldsta - storklockan - från 1655. Kyrkan är tillgänglighetsanpassad.

Alla konserter har frivillig entré via swish, du bestämmer själv vad och om du kan betala.


Kapitel 3:
HÖSTGLÖD

25 november 19.00-01.00
Musikhuset, Gävle

MOTORMÄNNEN | BRENDA EL RAYES | SKARWORX (NO)
DJ: KOKKO OCH ASKA | LJUS: BLINGVAR

Låt Push lotsa dig genom höstmörkret med en riktigt härlig festivalkväll!
Industriellt möter elektroniskt möter organiskt med Motormännen, Brenda El Rayes och Skarworx på övervåningen. En trappa ner bjuder DJs Aska och Kokko på soft och dansant musik mellan konserterna. Allt inlindat i Blingvars magiska ljussättning!

PUSH Festivalen arrangeras av Kulturföreningen PUSH i samarbete med Musikhuset, Lamour Records, Studio Lord & Folkteatern Gävleborg. Stöd från Region Gävleborg, Gävle Kommun, Stiftelsen Oscar Flensburgs fond och Studieförbundet Vuxenskolan.

Foto och film: Elin Hjulström Lord

Musikhuset Sjömanskyrkan är en anrik och vacker fastighet. Kyrkan uppfördes 1890–1891 av Gävle evangelisk-lutherska missionsförening och ritades av Gävles stadsarkitekt Erik Alfred Hedin. Sjömanskyrkan var som namnet antyder tänkt som en tillflyktsort för gästande sjömän. Den uppfördes i nygotisk stil i rött och guldfärgat tegel och hade ursprungligen plats för 1 500 personer. Förutom gudstjänstlokal rymde byggnaden bostad för kyrkans pastor, lokaler för sjömansmissionen, läs- och skrivrum samt bibliotek. Dessvärre finns ingen hiss till andra våningen.

Alla konserter har frivillig entré via swish, du bestämmer själv vad och om du kan betala.


SKARWORX


Skarworx är ett soloprojekt och ett kreativt samlingsnamn för den hyllade norske pianisten Øystein Skar. Projektet som lanserades under pandemin 2020 kännetecknas av en genreöverskridande blandning av beats, mörk omgivande elektronisk musik, nyklassisk musik och pop. Skar tillbringade över ett decennium i popbranschen där han turnerade flitigt över hela världen med det norska Grammis och platinabelönade bandet Highasakite.
Skarworx valde dock så småningom att återvända till sina rötter och fokusera på pianot, ett instrument som han har ägnat hela sitt liv åt att bemästra sedan han började spela klassiskt piano som sexåring. Projektet kännetecknas av omfattande karaktärsdrag av syntar, analoga och moderna trummaskiner, stråkar, överlagrade pianon och elektronik. Skarworx hämtar inspiration från artister som Nils Frahm, Floating Points, Four Tet, Ólafur Arnalds och Yann Tiersen. Skarworx debutalbum, Seed-X, släpptes i slutet av 2021 på Grappa, Norges mest framstående indieetikett, följt av Seed-X vol.2 2022. Sviten kulminerade med ett släpp av det tredje och sista albumet i Seed- X-trilogi, Seed-X vol. 3, 2023 på Lamour Records.

Sedan starten har Skarworx väckt stort intresse från musiktidningar som Nordic Simit och har fått uppspelning på radiostationer som Radio Fritz Berlin och Dublab. 2022 skrev Skarworx på med Sizzer Amsterdam och stödde den holländska pianisten Joep Beving (Deutsche Gramophone) i Oslo.


BRENDA EL RAYES


Brenda El Rayes är kompositör, ljuddesigner och DJ. Hon skapar ljud utifrån sina känslor och erfarenheter. Alla har ett ljudspråk och Brenda försöker hitta sitt som är djupt rotat i ortodoxt kyrklig arabisk musik blandat med sina västerländska musikimpulser.


MOTORMÄNNEN


Motormännen har sedan de släppte sin debutalbum Informationstechno 2014 blivit något av kult inom den svenska technon. Deras torra men humoristiska röstsamplingar tillsammans med beats och produktioner av världsklass gör att de inte bara säljer mängder med skivor utan också fyller dansgolven till bredden, oavsett om det är på creddiga Stockholmsdansgolv eller genuina technocentrum runtom i Sverige. Motormännen har sedan 2015 släppt sin musik på Gävlebolaget Lamour Records och har två gånger blivit nominerade till ”årets dans” på Manifestgalan.

“Motormännen gör informationstechno från ett svunnet Sverige, genom ett filter av retrofuturistisk skepsis. Med minimala acidslingor och samplingar av svenska politiker, dokumentärer och Christer Glenning återspeglas en tid när kalla kriget och folkhemmet var på upphällningen. Hämningar släppte och nya utländska influenser smög sig på samhällskroppen och informationsmonopolen. Musiken förstärks genom videor och bildbudskap från 70- och 80-talen.“


ASKA

Som arrangör i det nystartade klubbkollektivet XO Collective började Amanda även sitt engagemang som dj under namnet Aska. Förutom arrangörsskapet kan ni kan även hitta henne som det nya tillskottet i Lamour Podcast av och från Lamour Records. Under kvällen kommer det att bjudas på stämningsfull indie soul, deep/ jazz/ funky house!


kokko

Kokko är verksam som klubbarrangör, DJ och dekormakare i det multikonstnärliga XO-kollektivet som gjort stort avtryck i Gävle. Under kvällen kommer Kokko att bjuda på atmosfärisk housemusik.