PUSH
FESTIVAL
10 ÅR!

TACK FÖR EN FANTASTISK FESTIVALMÅNAD!

Då var den tionde upplagan av PUSH festivalen avklarad. Vilken månad vi har haft! 17 musiker på sex olika scener, alla med ett eget uttryck och en egen själ. Det finns inte nog med superlativ för att beskriva den glädje och tacksamhet vi känner, men här kommer ett försök!

Stort, stort tack till alla fantastiska människor som besökt oss och hjälpt oss göra årets festival till en helt oförglömlig tillställning. Vi har haft nöjet att mötas av smockfulla lokaler över hela länet och er energi har burit oss och våra artister hela vägen in i mål. Och tack till alla våra enastående musiker som bjudit oss på helt magisk musik med sån stor variation och spännvidd inom den elektroniska genren, något som inte alls var överraskande men otroligt glädjande och häpnadsväckande! Utan er ingen festival.

En eloge också till de underbara samarbetspartners vi haft på alla de olika konserterna! Till alla er som upplåtit era lokaler, delat med er av er kunskap, er tid och ert engagemang. Vi är en liten förening men tillsammans med er blir vi både större och starkare. Vi hoppas att vi ses igen nästa år och att vi tillsammans toppar årets succé, om det nu ens är möjligt?

Evig kärlek från Viktor, Anna-Karin och Elin.

STRÖMBERG
OCH SATIE

"DEN HÄR MUSIKEN ÄR HELT OBEGRIPLIG – ÄVEN FÖR MIG SJÄLV"

6 OKTOBER
16.00

KARSJÖ KULTURKROCK

Mikael Strömberg, musiker och konstnär, elektrifierar Erik Saties (1866–1925) musik och pratar om den franske tonsättaren som föddes hundra år för tidigt.

Satie ingick i den dadaistiska rörelsen i Paris i början av 1900-talet tillsammans med Picasso och andra. Men egentligen är det först idag som hans idéer har slagit igenom. Inte minst inom ambient och ljudkonst.

I självvald ensamhet knäckte Satie koden att ny musik kräver nya lyssnare med nya öron. Han bojkottade den seriösa karriären för att istället underhålla sig själv och andra som kabarétpianist på Chat Noir. Samtidigt som han hämnades på etablissemanget genom att skriva musik för pistolskott och skrivmaskiner!

Konserten arrangeras i samarbete med Karsjö Kulturkrock och Per Jonsson Dance Center.

JORDENS
UNDERGÅNG

APOKALYPSEN KOMMER TILL SÖDERHAMN

12 OKTOBER
19.00
BERGRUMMET, SÖDERHAMN

 

Stig in i den gamla bunkern och upplev apokalypsen som den borde vara, med ödesmättad dark ambient och episk ljusdesign! Plasma Fuse och Slim Vic, två av länets mest tongivande artister inom dark ambient och filmmusik, ger sin klangliga tolkning av undergången i varsin konsert. För ljusdesignen står Robert Berglund, Center Stage. Varma kläder rekommenderas, vi bjuder på kaffe och te i pausen.

Konserten arrangeras i samarbete med Bergrummet Söderhamn, Center Stage och Föreningen Svenska Tonsättare.

Plasma Fuse
Plasma Fuse är ett elektronikaband som vuxit fram ur marken kring den industriella metalscenen, men har istället ersatt gitarrer med synthar och samplers. Plasma Fuse har också fötts ur intresset för rymden, robotar och den elektroniska världen vi lever i. Plasma Fuse har solnedgången i ryggen och skådar in i mörkret, vars rörelser och ljud tar oss på en resa där ljuset ändå skymtar mot slutet.

Plasma Fuses medlemmar varierar beroende på inspelningar och livesammanhang. Till konserten i Bergrummet får vi se och höra:
Ronny Rasmusson - Apparater
Margareta Norberg - Piano

Slim Vic
Som drivande kraft för Gävles elektroniska musikscen och framför allt som DJ har Viktor ”Slim Vic” Zeidner synts och hörts i de mest varierande sammanhang. Med en längtan till att hitta nya infallsvinklar på det mesta i livet har Slims karriär tagit vida musikaliska svängar. Från att spela b2b med Lill-Babs på Gävle teater till göra musik för Folkteatern med folkmusikern Görgen Antonsson. Från att vara musikansvarig i Gavlerinken till att spela med industrirockbandet Dieselkopf. Han har också arrangerat hundratals konserter och klubbar, samt turnerat världen runt som turntableist.

Slims egen musik är dystopiskt tung och kan enklast förklaras som nervkittlande ljudmagi, som en skräckfilm utan bilder. Ett klangligt mörker som bärs upp av en närvaro av frihet och ironi.
Slim har släppt två album och ett flertalet EPs och remixer.

VILDMARKS-
(LJUD)LANDSKAP

SÖNDAGSAMBIENT I KONSTSALARNA

 

13 OKTOBER
14.00
LÄNSMUSEET GÄVLEBORG

Alpha Mound
Alpha Mound är ljudgeniet Joakim Westlunds soloprojekt. Förutom att han ligger bakom de flesta av regionens skivreleaseers mastringsjobb så är han en fantastisk kompositör av stillsamma ljudverk inom ambient genren. Alpha Mound släppte tidigare i år kassetten ”Hyperbolic” på Sandvikenbolaget Stålverk Records. Ett album med ett geometriskt tema men där alla former förefaller mjuka och böljande. I viss mån ett multimedialt projekt då varje låt har en visuell representation i form av abstrakt rörlig bild.

Jimmy Koskinen
Jimmy Koskinens produktioner är vanligtvis rotade i den elektroniska dansmusiken. De trumdrivna produktionerna har ofta varit i sällskap med melankoliska klangfärger inbäddade i dystopiskt gryniga ljudlandskap. Denna gång lyfts hans musik in ett för honom nytt sammanhang där det förstnämnda får ge plats åt det senare.

Museer är kanske traditionellt sett en plats för tillbakablick, något som blir särskilt tydligt i konstsamlingarna från 1800-talet på andra våningen. Det är något alldeles magiskt och rofyllt i att befinna sig i rum där väggarna täcks av tavlor med tjocka guldramar som når ända från golv till tak. Mitt i dessa storslagna målningar, med sina fantasifulla och otyglade naturskildringar, äger en elektronisk expedition rum. Med hjälp av den ambienta klangvärlden guidar Alpha Mound och Jimmy Koskinen publiken genom allt från snåriga buskage och vacklande stenrös, till episka vidder och förvridna omgivningar. Det blir ett once in a lifetime-ögonblick mitt i dåtiden som också kan ge lyssnaren en möjlighet att ta sats in i framtiden.

Konserten arrangeras i samarbete med Länsmuseet Gävleborg.

OBESTÄMDA
PLATSER

EN MUSIKALISK RESA MELLAN KARL HENRIK EDLUNDS FOTOGRAFIER.

17 OKTOBER
12.00-19.00
KONSTHALLEN SANDVIKEN, KULTURCENTRUM

 

Karl Henrik Edlunds utställning Bright Hours på Konsthallen i Sandviken är en resa längs Norra Ishavskusten, från Lofoten i Norge till Narjan-Mar i nordvästra Ryssland, och dess landskap, klimat och människor.

I denna maratonkonsert låter vi musiker, ljudkonstnärer och DJs skapa ett pågående soundtrack till utställningen, med allt från improviserad gitarr till vinyldoftande DJ-set, som ömsom samspelar med och ömsom kontrasterar mot bilderna. Medverkar gör Tina Lindberg Claeson, Elle Woods, Olle Oljud, Johan Sundberg, Julia Gidlöw, och Oestergaards. Konserten inleds med en visning av Karl Henrik Edlunds film Långt borta.

Konserten arrangeras i samarbete med Konsthallen Sandviken och Föreningen Svenska Tonsättare.

13.00
JULIA GIDLÖW
DJ-set

 

14.00
OLLE OLJUD
Live-improvisation med elektronik

 

15.00
TINA LINDBERG CLAESON
DJ-baserat performance

16.00
JOHAN TKATJENKO SUNDBERG
Live-improvisation med gitarr och elektronik

 

17.00
ELLE WOODS
DJ-set

 

18.00
OESTERGAARDS
Live, dark ambient med fokus på isande ljudbilder

AMBIENT
BRUNCH

MYSIGT SÖNDAGSHÄNG MED GRÅSJÄLSBÅDAN.

20 OKTOBER
13.00
LITTLE ART CAKERY, GÄVLE

Elin Skeppstedt
Musiker och låtskrivare i banden The Deer Tracks, Twiggy Frostbite samt soloprojektet SKEPP. En utforskare av svepande såg och sång. Utövare i musikaliska landskap.

AKB
Anna-Karin Berglund, musiker och kompositör. Hennes musik består av långsamt svepande melodier där flytande tongångar kan sväva fritt genom ljudvågornas glidningar.

Anna Frank
Anna Franks musikaliska uttryck spänner mellan det lågmälda och rakbladsvassa. "Känsloladdat och vackert genom tunnlar med graffiti över dimmiga fält i gryningen och aldrig utan repor, mörker och brus".

Gråsjälsbådan är ett unikt samarbete mellan tre kvinnliga musiker och låtskrivare från Gävle, som tillsammans ger sig ut på en helt improviserad musikalisk resa i de ambienta skugglandskapen. Välkommen till en riktig synthbrunch, med inslag av akustiska element så som susande klarinett och vinande såg, på Gävles mysigaste café Little Art Cakery.

Gråsjälsbådan består av Elin Skeppstedt, AKB och Anna Frank och konserten arrangeras i samarbete med Little Art Cakery.

LIVEMUSIK OCH
TECKNAD FILM

CATTERFLY OCH ROBIN FOREST MUSIKSÄTTER ANIMERADE KORTFILMER LIVE.

21 OKTOBER
19.00
STADSBIBLIOTEKET GÄVLE

FILMER SOM VISAS:


FOREFINGER TOWN
by Han Yang


THE TREE
by Basil Malek and Han Yang


SOME THING
by Elena Walf


LINK
by Robert Loebel

En konsert som hyllar det ordlösa berättandet och tar stumfilmskonserten till nästa nivå! Catterfly och Robin Forest spelar live och nytolkar fyra fantastiska animerade kortfilmer.

Berättande kan ske i många former. De filmer vi har valt fokuserar på det visuella berättandet, utan dialog, där ljudet tjänar som en förstärkning och stämningssättare. Genom att ta bort originalljudet och låta andra musiker tolka den visuella berättelsen skapas nya, spännande visioner och stämningar. Konserten sker tack vare filmskaparnas öppna sinnen och vilja att lämna ut sina filmer för omvandling och nytolkning.

Konserten arrangeras i samarbete med Medborgarskolan och Stadsbiblioteket Gävle.

Robin Forest
Producent från Gävle som skapar musik i olika genrer som erbjuder hypnotiska ljudlandskap.

Robin Forest på Soundcloud>>
Robin Forest på Instagram>>

Catterfly
Emma Sörensen är namnet bakom Catterfly, där hon producerar elektronisk experimentell musik med inslag av akustiska instrument.

FB/Instagram:@catterflymusic
Spotify: Catterfly