Kapitel 2:
KONSERTPICKNICK I MACKMYRA BRUKSPARK

Lördag 18 juni 15.00 – 16.30
Mackmyra Brukspark

Med ett akustiskt piano mitt i grönskan, och en underbart lummig brukspark som scenografi, kunde publiken njuta av filtar och picknickkorgar medan musiken blandades med fågelkvittret. De stillsamma sommarkonserterna med Ljudvägg & Linnea Hall (Malmö) och Elin Skeppstedt & Mikael Strömberg (Gävle) blandade elektronisk musik, piano, sång och såg; en skiftande ljudväv som spred sig över gräset, letade sig mellan grenverken och vidare ut över vattnet.

Mackmyra brukspark ligger vackert längs Gavleåns stränder, 12 km väster om Gävle. Parken ingår i en gammal järnbruksmiljö, och både Lusthuset (från år 1831 i form av ett antikt tempel) och kastanjeallén är byggnadsminnesförklarade. Parken sköts av den ideella föreningen "Bruksparkens Vänner".


mikael strömberg & elin skeppstedtljudvägg & linnea hallLJUDVÄGG & LINNEA HALL

Malmöartisterna Ljudvägg & Linnea Hall (Loaver & Kluster B) stod för första gången på scen tillsammans under Eterfestivalen i Lund 2021 där de framförde omarbetade versioner av Ljudväggs hyllade album Transformation. Lågmält piano blandades med elektroniska klanger och Linneas trollbindande och dynamiska röst. Sällan har så avskalad musik låtit så explosivt och energifyllt. Missa inte tillfället att uppleva duon live innan deras gemensamma EP släpps i höst och som garanterat kommer bli en snackis i Sveriges musikliv!'

> Lyssna på Ljudvägg (öppnas i nytt fönster)

> Se film från deras livespelning i Lund (öppnas i nytt fönster)

ELIN SKEPPSTEDT / SKEPP

Musiker och låtskrivare från Gävle som mestadels varit verksam i banden
”The Deer Tracks” och ”Twiggy Frostbite”. Numera skapar hon i
soloprojektet ”Skepp” som är en blandning av berättelser, synthar och
såg.

MIKAEL STRÖMBERG / IGOR

Har sedan början av 1980-talet arbetat i många och spretiga text-ljud-musik-bild-sammanhang. Bland annat har han producerat elektronisk musik för konstflyg och rökskulpturer, designat ljud för tunga lastbilar och ställt ut hela städer som klangmonument. Under många år har han samarbetat med serietecknaren och författaren Joakim Pirinen, och tillsammans har de skapat både radioteater och en serie album, t ex ”Afrika” (2005), ”Fåglarnas underbara liv” (2006), ”Skönhetsmord” (2008) samt berättelsen ”Gonki” (2017) på Erik Axl Sund Rec.

Under sitt alias Igor har Mikael släppt flera konceptalbum, alla med en särskild ljudbild och historia. ”Fast & Slow” (2015) innehåller musik som Strömberg ”hörde” när han låg på operationsbädden och i respiratorn i mellanrummen mellan sömn och vakenhet. ”Kyllaj” (2018) bygger den suggestiva musiken på inspelade havsvågor från världens hav, särskilt östra Gotland. ”The Unseen Film” (2019) är en timme ljudbio. Musiken utgår från fältinspelningar gjorda i S:t Petersburgs ortodoxa kyrkor och runt boulevarden Nevskij Prospekt. Idén är att skapa en "osedd" film av Andrej Tarkovskij; ett slags fortsättning på Stalker, Solaris, Nostalgia och Offret. Men här är det lyssnarens tur att med sin fantasi projicera filmen innanför ögonlocken. Boxen ”Umf ” (2020) med fyra vinyler är en tribut till två stora inspirationskällor: dadaisten Hugo Ball och de tyska krautpionjärerna Cluster. Med inslag av sci-fi (sprakande filmmusik från 50-talet)
och blandade slagverk från asien (Java, Japan, Korea).

Mikael är även verksam som kulturjournalist och författare.