Kapitel 1:
TESTEBOZWYCKEN

Lördag 4 juni 13.00 – 16.00
Vävaren, Strömsbro

Med Vävarens mytomspunna industribyggnad och Testeboåns strömmande vatten som scenografi bjöd PUSH och Ateljéföreningen Gaffel in till en konst- och musikfest i sommarens skälvande början. Besökarna kunde lyssna till Mio Dal (Gävle) och louie.lou (Umeå), se skulpturer av Katarina Jönsson Norling och Ann-Catrin Olsson,  spela ljudbingo och besöka konst- och musikmarknaden. Och så lite kaffe på det. Den som kom tidigt kunde också följa Gävle kommuns stadsvandring och höra Ingela Broström berätta om riskkapitalister, slavar och liberalism i historien om Sveriges första moderna industribyggnad.

Men vad är en Zwyck då? Det är ett gammalt ord för ”fest & upptåg” och kändes väldigt representativt för den festliga eftermiddagen på Vävarens innergård, omsluten av solvarma tegelväggar och industriminnen.

Vävaren byggdes som textilfabrik år 1849 och var på sin tid ett under av modernitet. Maskiner och expertis hämtades från Storbritannien, bomullen från New Orleans och Sydamerika. Verksamheten lades ner år 1960 och byggnaden inhyser nu en rad olika verksamheter, bland annat föreningen Gaffels ateljéer och kollektivverkstad.


mio dallouie.loukatarina jönsson norlingljudbingo med mikael strömbergkonst- och musikmarknadann-catrin olssonLOUIE.LOU

louie.lou (Louise Ölund) född 1981, är ljudkonstnär och musiker baserad i Umeå. Med fältinspelningar, loop-pedal, synth, orgel, gitarr, röst, med mera skapar Louise Ölund ett mångskiftande ljudlandskap där mörker och ljus, ordning och kaos samexisterar. Den kreativa processen handlar om att hitta balans mellan kontroll och kaos. Delvis kretsar det kring den domesticerade människan. Det närmar sig tanken på att som människa vara djur, eller snarare tanken på att utplåna gränsen mellan människa och djur. Även perspektivet att vara en observatör av detta, en betraktare av civilisationen. Att vara i gränslandet, i skogskanten. Det kretsar också kring liv och död. Inte med fokus på början eller slutet av allt, utan snarare tanken på evigheten. Att vara människa, en växt, ett djur eller materia i en del av denna evighet. Med dessa tankar som utgångspunkt möts strävan efter total kreativ frihet och ett undersökande vad musik och ljud kan vara.

MIO DAL

Mio Dal använder sig av det audiovisuella för att uttrycka sig utforskande och lekfullt. Naturen, dans och undergroundkultur inspirerar sällan minimalistiskt men förfallna och föränderliga bilder och musik. Macro-footage och samplade ljud från omgivningen blandas med det digitalt genererade. Att titta upp på träden och se dom vaja med ljudet av vinden. Att vakna och tänka på ett mönster i en rörelse. Musik med videoklipp. Fixa ett rejv. Det är väl där allt började någon gång. Nu skapar Mio musik och visuals, det sistnämnda även till musikkonsert och nattklubb.

KATARINA JÖNSSON NORLING

Katarina Jönsson Norling jobbar brett och omväxlande: det blir en hel del skulptur och ibland någon animation, men de senaste tio åren främst måleri, teckning och en och annan installation av torkade bananskal.
Verket på bilden heter ”Portrait of garlics II”, ett motiv hämtat ur hennes trädgård i Skutskär, en plats där älven möter havet och himlen.

ANN-CATRIN OLSSON

Ann-Catrin Olsson är konstnär och har ateljé på Vävarens andra våning med utsikt över själva innergården. Hon jobbar främst med skulptur, foto och video och säger själv att hon blev konstnär för att ”konst är så stort så jag visste att jag aldrig kommer bli färdig eller uttråkad”. Verket på bilden heter ”Don't Forget your Trinket”.

LJUDBINGO MED MIKAEL STRÖMBERG

Musikern och ljudkonstnären Mikael Strömberg radar upp kända och okända ljud, hur många känner du igen? Först till fem i rad får tjusigt pris (om du svarat rätt, vill säga).