PJUSK

19:00
TORSDAG
SALONGEN

Pjusk är en av Nordens starkast lysande stjärnor inom ambient- och electronicagenren. Duon som är baserad på Norska västkusten består av Rune Sagevik och Jostein Dahl Gjelsvik. Pjusks musik hämtar inspiration från det karga vädret och vilda naturen i området. Samarbetet har sitt center i en gammal stuga uppe i bergen som omvandlats till studio, där skapandet får fritt spelrum med snöfyllda toppar och kalla vindar utanför väggarna som formar musiken till stämningsfulla och bitande mästerverk. 5 album och flertalet singlar har hittills släppts och musiken har streamats i hundratusental på Spotify.

PERSEID

09:00
ONSDAG
salongen

Perseid förenar modularsyntar och cello till en långsamt utblommande musik för stjärnorna. Nu på scen tillsammans med Boulderdash, som de också gjort sitt senaste släpp med: Lost Spaces.

BO LINDE
REMIXED

19:00
ONSDAG
SALONGEN

Gävle Teater hade en speciellt stor betydelse för Linde genom hans arbete som recensent på Gefle Dagblad. Hans plats på teatern var fast reserverad och där upplevde han timtals med musik, som ledde till många och djupgående texter om framför allt symfoniorkesterns många konserter, då teatern var hem för Gävle Symfoniorkester fram till 1998. I denna konsert tolkas och remixas Bo Lindes musik av stadens just nu mest framstående musiker och kompositörer. Man kan bara fantisera vad Linde själv skulle skriva om en konsert med tolkningar av hans egen musik.

Efter idé av Mikael Strömberg.

Medverkande: Johan Sundberg och Cissi Jonshult, Olle Tjern, Olle Oljud, AKB, Slim Vic.

GRAHAM
DUNNING

12:15
TORSDAG
CAFÉ AMADEUS

Graham Dunnings youtube-klipp mechanical techno har närmare 3 miljoner visningar, hans lekfulla sätt att bygga mekaniska synthar och trummaskiner har satt honom i en position som en av Englands mest intressanta musiker på den experimentella musikscenen.Graham Dunning behandlar ljudet som en taktil textur, något som kan formas genom pillande, mekande och återanvändning av hittade saker. Hans verk kretsar ofta kring experimenterande med processer och hur ljuden blir musik, ett arbetssätt som också återkommer i hans övriga konst, filmer och installationer. Han har turnerat i Storbritannien, Europa och Kanada, både i ensembler och som soloartist, och ställt ut i Storbritannien, Europa, Nya Zeeland och USA.

AINA
MYRSTENER
CELLO

12:15
ONSDAG
CAFÉ AMADEUS

Aina Myrstener är musiker och producent, som främst komponerar experimentell musik för cello, för att sedan omarbeta musiken och processa den till oigenkännlighet. Under många år har hon också gjort techno, elektronisk musik och musik för film och teater.

TMRW

19:00
FREDAG
salongen

Influerad av den mentala och fysiska geografin i Västernorrlands län och av åratal av euforisk cruising längs övergivna gator gör TMRW musik med bultande beats, förförisk fara, upphackade samplingar och nattlig rytmisk spänning. Som dotter till en Volvofabriksarbetare och en oljetanksoperatör började hennes musikintresse hon fick låna en trummaskin och en halvtrasig Polysix-synt. Ett kringresande tivoli som kom till byn varje år blev också en tidig influens, eller snarare det elektroniska soundtracket som följde med. I en värld innan internet var det här hennes första möte med den underliga, främmande musiken som skulle komma att forma henne. I enhetlighet med överflödet av möjliga bilparalleller i hennes liv förmedlar debut-EP:n Ångerland något som påminner om Cronenbergs Crash eller Winding Refns Drive: neonbelyst och dystopiskt förfall.

FRKTL

09:00
FREDAG
salongen

FRKTL [frāk'tl] är ett soloprojekt av den London/Kairo-baserade audiovisuella konstnären Sarah Badr. Med fokus på processade ljud, inspelningar och live-samplingar av instrument skapas musik som är både vacker, episk och olycksbådande, med teman som spänner över allt ifrån det digitala samhället till den Prosaiska Eddan. Sedan starten 2011 har det blivit fem album, samtliga tillgängliga på Bandcamp, samt det nya albumet (S/T) som släpps under 2018.

FJÄDER

09:00
TORSDAG
salongen

Fjäder har tagit sitt namn från shamanens oumbärliga talisman. Precis som fjädern används för att sprida rökelse och att skingra negativa vibrationer, ger Fjäders musik samma musikaliska rening. Hennes första steg inom experimentell deep techno vad en EP i samarbete med Stephanie Sykes på Dasha Rush’s Fullpanda Records. Sedan dess har hon startat sitt eget skivbolag Nordanvind Records, och utökar ständigt sitt shamanistiska universum med techno, dub, ambient och andra ljudelement. Med sin musik skapar hon strukturer mellan natur och teknologi, logik och drömmar.

SINGULAR
& UNNIZ

19:00
FREDAG
salongen

Singular & UnniZ liveframträdanden kännetecknas av en kombination av strikt struktur och fri improvisation där akustiskt piano, kornett & varm röst möter levande elektronik i full spännvidd. I sann synergistisk anda syntetiserar de en oefterliknelig ljudupplevelse där fjäderlätt skörhet möter blytung smuts.

Singular, Andreas Sjöbergs senaste täckmantel, kontrasterar simpelt och komplext - lätt och tungt - rytm och melodi. Med akustiskt piano som utgångspunkt utforskar Singular ljudvärlden med allsköns influenser i bagaget. Två, Singulars kommande album, släpps i höst via Lamour Records.

Den Malmöbaserade autodidakta musikern UnniZ (Unni Zimmerdahl) verkar i ett gränsland mellan experiment och konvention, med både elektroniska och akustiska inslag. Unni driver projektet UnniZ Flat Earth som är ett semi-elektroniskt performance- och musikprojekt. Unni spelar även med Flowers Must Die - (London) och Octopus Ride (Malmö).

STINA
HELLBERG
AGBACK

12:15
FREDAG
CAFÉ AMADEUS

Stina Hellberg Agback har en stark profil som improviserande harpist, och rör sig i genrerna jazz, pop och nutida konstmusik. Hellberg Agback arbetar med att bryta ut harpan ur normen, både genom att experimentera med elharpa i kombination med elektronik, och preparerad harpa, där analoga prepareringar av harpan står för ljudeffekterna. Denna utbyggnad av ljudbilden kontrasteras av harpans improviserande natur; som ett av våra absolut äldsta instrument har det bjudit människor att improvisera i årtusenden.

Stina Hellberg Agback har spelat med storheter som Laleh, El Perro Del Mar, Seinabo Sey och Frida Hyvönen; jazzgrupper som Trilobit och Stina Hellberg Agback/Jonas Isaksson Quartet. Som nutida musiker har hon uruppfört verk av bland annat Johan Ullén, Per Egland, Erik Hanspers och Joel Engström.